Despre observatorii VotCorect și procedura de acreditare

Despre observatori

Procedura de înscriere a observatorilor VotCorect

Ziua alegerilor

Întrebări frecvente

Despre observatori

 • Ce e un observator independent?

Observatorul (observator intern, conform denumirii din lege) este un alegător care nu face parte din vreun partid politic. Rolul său este să fie prezent în secția de votare și să urmărească corectitudinea procesului electoral, fără a interveni în desfășurarea operațiunilor electorale. Există și un Cod de Conduită care detaliază tot ce ține de statutul de observator. Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.

 • Ce poate face un observator?

Observatorul poate urmări, în baza acreditării eliberate de organizația neguvernamentală, toate operațiunile ce se desfășoară în secția de votare de la deschidere (ora 6) și votare, până la închidere, numărare și consemnarea şi raportarea rezultatelor. Observatorul poate lua notițe, folosind fișele de observare elaborate de echipa VotCorect. Observatorul are dreptul de a sesiza eventualele nereguli preşedintelui biroului electorale al secției de votare în cazul în care legea este încălcată. Lista de organizații acreditate de AEP poate fi consultată aici.

 • Cum se acreditează observatorii?

Observatorii interni sunt acreditați de asociații sau fundații care depun o cerere la Autoritatea Electorală Permanentă prin care solicită acreditarea la scrutinul respectiv. Cererea trebuie să fie însoțită de documente din care rezultă că asociația sau fundația desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului și este legal constituită cu cel puțin 6 luni înaintea datei alegerilor. Pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, asociația sau fundația poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenență politică. La aceste alegeri, pentru acreditare, se aplică regulile din Legea 208/2015, art 89 și 90.

Procedura de înscriere a observatorilor VotCorect

 • De ce să fiu observator VotCorect?

Coaliția VotCorect include unele dintre cele mai experimentate organizații neguvernamentale, dar și experți electorali, care au observat alegeri în România de mai bine de zece ani, dar care au și experiență internațională. VotCorect asigură cea mai complexă pregătire și asistență în materie de observare electorală, lucrând deja cu mii de observatori. Rapoartele publicate de organizații (ca parte a Coaliției FiecareVot) sau individual, au contribuit la îmbunătățirea cadrului legal și au atras atenția asupra unor probleme semnificative legate de organizarea procesului electoral. La alegerile europarlamentare din 2019, raportul a contribuit la combaterea campaniei de dezinformare conform căreia rezultatele alegerilor au fost influențate de SIMPV, iar experți ai Expert Forum și ai Observatorului Electoral au vorbit despre aceste concluzii în fața unei comisii parlamentare. Observatorii sunt o parte esențială a muncii noastre, pentru că fără datele obținute de la aceștia în ziua alegerilor, nu am putea înțelege cum se desfășoară ziua alegerilor. De asemenea, considerăm că observarea este o oportunitate foarte potrivită de a înțelege cum funcționează procesul electoral și cum are loc în comunități foarte diverse.

 • Cum mă înscriu?

Pentru a deveni observator trebuie să te înscrii doar pe observatori.votcorect.ro. Nu se acceptă înscrieri pe email, în persoană sau pe Facebook. Vei completa datele personale necesare pentru acreditare și vei încărca o fotografie / scan după documentul de identitate și o declarație pe proprie răspundere conform căreia nu ești membru/ă de partid. De asemenea, formularul de înscriere mai conține câteva întrebări care ne vor ajuta să te acredităm și să stabilim cum vei observa alegerile. Poți citi mai multe despre cum procesăm datele în politica de date personale.

Contul va fi disponibil pe tot parcursul procesului și vom încărca acolo toate informațiile necesare pentru activitatea ta de observator.

Vei fi acreditat/ă de una din organizațiile din coaliție, care este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Acreditarea depinde de județul/ele pentru care te vei acredita –  lista integrală a județelor este mai jos.

Pentru orice probleme sau întrebări, te rugăm să ne scrii la observatori@votcorect.ro.

 • Până când mă pot înscrie ca observator?

Te poți înscrie pe pagina www.votcorect.ro, astfel:

 • termenul limită general este vineri, 31 mai (inclusiv).
 • pentru observatorii din București sau dintr-un alt oraș, unde își pot ridica acreditarea personal ( și nu o trimitem noi prin poștă): miercuri, 5 iunie (inclusiv).
 • observatorii din străinătate – 29 mai (inclusiv).

Vom acredita observatori în toate județele precum și în străinătate (vezi lista mai jos). Pe baza opțiunilor din formularul de înscriere, stabilim județele/localitățile unde vei putea observa alegerile și sub ce formă, pentru a evita o dublare a activității observatorilor și o repartizare echilibrată.

 • Când voi afla dacă am fost validat/ă ca observator?

Procedura de filtrare și validare a observatorilor se va face constant. După ce te înscrii complet, noi îți vom verifica profilul și vei primi un e-mail de la noi în care te înștiințăm că ai fost validat/ă. În cadrul procedurii de înscriere îți cerem și un link către un cont de social media, pentru a verifica dacă ești membru/ă de partid, ai făcut campanie sau promovezi valori (cum ar fi xenofobie, instigare la ură) contrare celor promovate de coaliție. Poți citi mai multe despre cum procesăm datele în politica de date personale.

 • Ce urmează după validare?

Vei intra în posesia ecusonului care atestă acreditarea din partea unei organizații, conform instrucțiunilor primite. Ecusonul permite accesul în orice secție de votare, însă vei primi o listă de secții de la organizația care te acreditează.

 • Cum decurge ziua unui observator?

În funcţie de varianta pentru care optează, un observator poate petrece toată zilele scrutinului într-o singură secţie de votare, unde va observa deschiderea, votarea şi numărarea voturilor, (observare staţionară) sau poate face parte dintr-o echipă mobilă de doi observatori care vizitează aproximativ 10 secţii de votare pe parcursul zilei. Echipele mobile trebuie să rămână minimum 45 de minute în fiecare secţie şi să completeze un formular de observare la fiecare secţie. Nu acceptăm echipe formate din 3 sau mai mulți membri. Echipele mobile trebuie să aibă un autovehicul la dispoziție. Poți observa alături de un cunoscut sau îți vom aloca noi un partener/ă, în cazul în care nu știi pe cineva care vrea să mai observe alegerile.

 • Cum ținem legătura în ziua alegerilor?

În ziua/zilele alegerilor îți punem la dispoziție un call center unde vom răspunde la toate întrebărilor și vom oferi asistență. La call center vom avea juriști și experți electorali, care au experiență. Raportarea neregulilor semnificative se va face prin intermediul call center. Pentru a completa fișa de observare, vei dispune și de o aplicație de smartphone pe nume „Vote-Monitor – Monitorizare Vot”, dezvoltată de echipa Code for Romania (variante pentru Android, iOS). În zilele alegerilor te rugăm să nu ne scrii pe Facebook, pentru că nu garantăm că putem răspunde în timp util.

Ce drepturi și obligații au observatorii?

Drepturile și obligațiile observatorilor sunt stabilite prin art 89-90 din Legea 208/2015, precum și prin hotărârea emisă de către Autoritatea Electorală Permanentă. Cu toate acestea, există și standarde internaționale care definesc munca observatorilor interni și internaționali. În plus, fiecare organizație poate adăuga standarde suplimentare, pentru a se asigura că observatorii își fac treaba cum trebuie.

Observatorii:

 • pot asista la operațiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6 și terminând cu momentul încheierii și semnării de către membrii biroului electoral al secției de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secția respectivă. Pot asista la momentele de suspendare a votării.
 • nu pot interveni în niciun mod în organizarea și desfășurarea alegerilor
 • au numai dreptul de a sesiza în scris președintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularități. Acesta sau locțiitorul său sunt obligați să primească și să înregistreze orice sesizare scrisă cu privire la nereguli produse în timpul procesului de votare.
 • nu au voie să facă acte de propagandă electorală sau să încalce în orice mod actul de acreditare, atragând aplicarea sancțiunilor legale, suspendarea acreditării de către biroul electoral care a constatat abaterea, iar în ziua votării, îndepărtarea imediată a persoanei respective din secția de votare.
 • pot staționa numai în spațiul stabilit în acest sens în sala de votare de către președintele biroului electoral al secției de votare.
 • pentru încălcarea acestor reglementări pot fi sancționați, inclusiv cu retragerea acreditării.

Întrebări frecvente

Care e diferența dintre observator și delegat?

Observatorii nu sunt afiliaţi politic, pe când delegaţii sunt trimişi la secţiile de votare din partea partidelor politice. Persoanele care fac parte din partide politice nu pot fi acreditate, potrivit legii, ca observatori, dar pot fi delegaţi. În plus, potrivit regulilor noastre interne, observatorii nu trebuie să se implice în campania electorală. Pentru cetăţenii care doresc să facă campanie pentru un partid sau un candidat şi să urmărească şi procesul electoral în ziua scrutinului, rolul de delegat este mai potrivit decât rolul de observator.

Ce înseamnă că trebuie să fiu independent?

În primul rând, nu ai voie să fii membru/ă a/l unui partid politic sau formațiune politică, potrivit legii. De asemenea, Coaliția VotCorect nu acceptă observatori care au fost implicați în cea mai recentă campanie electorală, pentru un partid politic sau un candidat independent. Înțelegem că există preferințe politice și nu ne propunem să interferăm cu drepturile alegătorilor, însă aceste condiții asigură independența și credibilitatea procesului de observare.

Se plătește activitatea de observator?

Activitatea este voluntară și nu se plătește. Însă credem că este o activitate foarte interesantă și utilă, care te va ajuta să înțelegi mult mai bine procesul electoral.

Care sunt organizațiile care vor acredita observatorii înscriși prin votcorect.ro?

Organizațiile care se vor ocupa de validarea înscrierilor, de acreditare, de training, de alocarea secțiilor și de suportul în ziua votului vor prelua observatorii în funcție de județul/județele selectate în formularele de înscriere:

ONGAdresăJudețe
Expert ForumSemilunei 7, apt 1, Sector 2, BucurestiBrașov, București, Covasna, Sibiu, Dâmbovița, Harghita, Ilfov, Arad, Caraș-Severin, Giurgiu, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Timiș, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, diaspora
Centrul pentru Resurse Civice din ConstanțaStrada George Enescu 18​​, Constanța​.    Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila, Galați
Centrul pentru Studiul DemocratieiStrada Minerilor, nr. 85, sala 302 Cluj NapocaAlba, Bihor, Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj
Civica IașiStr. Grigore Vieru Nr 3, Jud. IașiBacău, Buzău, Iași, Vaslui, Vrancea
Rădăuțiul CivicStrada Piața Unirii 67, RădăuțiSuceava, Botoșani, Neamț, Maramureș, Bistrița Năsăud
Maria Krause / Observatorul Electoralnu acreditează, însă susține în proces toate organizațiile

Mai sunt și alte organizații care acreditează observatori?

Da, mai sunt și alte organizații. Însă pentru a primi training, manual, aplicație pentru telefon etc, trebuie să te înregistrezi din partea unei organizații care este membră în coaliția VotCorect.

Codul de Conduită al observatorilor*

 • Observatorii îşi vor desfăşura activitatea cu strictă imparţialitate, fără a exprima sau manifesta public nicio preferinţă pentru partidele sau formațiunile politice, candidaţii sau programele electorale ale acestora; nu se vor implica în campania electorală şi nu vor afişa însemnele sau sloganurile competitorilor electorali.
 • Observatorii îşi vor îndeplini îndatoririle într-o manieră discretă şi nu vor interveni în procesul electoral. Observatorii pot adresa întrebări reprezentanţilor administraţiei electorale şi altor autorităţi şi pot semnala eventualele nereguli, însă nu le este permis să dea instrucţiuni, să modifice deciziile birourilor electorale sau să împiedice buna desfăşurare a procesului electoral.
 • Observatorii vor urmări toate aspectele procesului electoral şi vor monitoriza toate etapele zilei alegerilor, inclusiv numărarea voturilor.
 • Observatorii îşi vor baza toate concluziile pe observaţii personale, directe, sau pe fapte sau dovezi clare şi convingătoare şi vor transmite în timp util organizaţiilor care i-au acreditat informaţii clare şi corecte.
 • Observatorii nu vor comenta procesul electoral în faţa reprezentanţilor mass media în numele organizaţiilor care i-au acreditat.
 • Observatorii nu îşi vor asuma riscuri inutile. Siguranţa personală a fiecărui observator este mai importantă decât orice alte consideraţii.
 • Observatorii vor respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, legislaţia naţională şi autoritatea membrilor administraţiei electorale.
 • Observatorii vor da întotdeauna dovadă de cel mai înalt nivel de discreţie, comportament profesional şi respect faţă de toţi participanţii la procesul electoral, fără discriminare.
 • Observatorii vor purta asupra lor documentele de identitate şi acreditarea şi se vor legitima în faţa membrilor administraţiei electorale sau a altor reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor, la cererea acestora.
 • Observatorii vor participa la instructaj şi vor respecta planul de repartizare în teritoriu şi instrucţiunile primite.
 • Încălcarea acestor reguli poate duce la retragerea acreditării observatorului.

Despre Coaliția VotCorect

Coaliția VotCorect este formată din organizații civice care lucrează în domeniul apărării democrației și drepturilor omului. Scopul coaliției este de a monitoriza procesul de organizare a alegerilor și referendumurilor pentru a se asigura că se desfășoară conform principiilor constituționale și standardelor și bunelor practici internaționale la care România a aderat. Organizațiile partenere au scopul principal de a acredita observatori pentru ziua alegerilor, dar monitorizează procesul electoral per ansamblu, acționează pentru îmbunătățirea cadrului legal și reacționează în cazul încălcării principiilor menționate anterior.

O parte dintre organizații continuă activitatea desfășurată până în 2020 sub formatul FiecareVot, care a monitorizat alegerile începând cu 2016. Coaliția a monitorizat toate alegerile și referendumul din 2018, a produs rapoarte de observare și a acreditat pentru secțiile de votare peste 5000 de observatori.

Pentru fiecare scrutin, vom publica un raport care conține concluziilor observării şi un set de recomandări adresate autorităţilor, pentru o mai bună organizare a proceselor electorale viitoare. Rapoartele anterioare pot fi consultate pe pagina aici.